maanantai 18. marraskuuta 2013

HPV-rokote

Tänään minunkin esikoistyttäreni koulussa rokotetaan tyttöjä papilloomavirusta vastaan. Noin kuukausi sitten kotiin tuli vaaleanpunainen kirje (15 vuotiaalle tyttärelle osoitettu) otsikolla "Tyttöjen juttu". Vasta parin viikon kuluttua minä sain kirjeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta jossa kerrottiin kymmenen hyvää ja vaaleanpunaista syytä miksi rokote kannattaa ottaa. En ole lähtökohtaisesti rokotevastainen. Kaikki kolme lastani on rokotettu. Valitettavasti myös sikainfluenssaa vastaan. Tuolloin vuonna 2009 kuuntelin rokotteen turvallisuudesta huolestuneita vain puolella korvalla. THL:n, median ja lääkäreiden rummutus pandemiasta sai pelkäämään, että rokottamatta jättäminen aiheuttaisi kauhean sairauden lapsilleni. Kuinkas sitten kävikään. Omat lapseni ovat edelleen terveitä, rokotuksesta huolimatta, mutta syvän epäluulon tuo rokotuskampanja jätti.

Rokotuksista on vaikea löytää asiallista keskustelua. Asiallista tutkimusta kyllä löytyy, mutta se tuntuu olevan aina joko rokotuksen puolesta tai vastaan. Viime viikolla tyttären kanssa asiaa pohtiessamme luimme molemmat THL:n sivut ja Antti Heikkilän tekstin HPV-rokotteen hyödyistä ja sen turvallisuudesta. Antin teksti teki minuun syvän vaikutuksen. Ehkä siksi, että olin alunperinkin jo epäilevällä kannalla. En tiedä miten olisin esikoistani suostutellut jollei hän itsekin olisi päätynyt samaan lopputulokseen kuin minäkin. Meillä tämä rokote jäi ottamatta.

Vaikka oma intuitioni neuvoo unohtamaan tämän rokotteen on siltikin syyllinen ja epävarma olo. Tämä on taas näitä äitiyden nurjia puolia, teet niin tai näin niin aina on väärinpäin. Isä kohauttaa olkiaan ja sanoo "päättäkää te". Helppoa.



Olo on kaikkien ahistusten kanssa välillä tämmönen :) Kuva täältä.

3 kommenttia:

  1. Älä suotta syyllisty!

    Antti Heikkilä on varsin arvostettu toisinajattelija ja tuo hänen artikkelinsa oli aika silmiäavaava. En minäkään sen jälkeen antaisi rokottaa omaa tytärtäni mikäli minulla sellainen olisi!

    Muistaakseni sikainfluenssahysterian aikoihin samainen mies kirjoitti kriittistä tekstiä myös siitä rokotteesta. Minä onneksi jaksoin etsiä ja lueskella tietoa intuitioni pohjaksi. Otin sen oikein tosissani, koska kuopuksen isä oli rokotteen kannalla ja minä vastaan. Sain pidettyä pääni toisin kuin yleensä hänen kanssaan. Sain jopa jälkeenpäin kiitokset.

    Meillä on tuttavapiirissä yksi narkolepsiatapaus josta en pystyy kirjoittamaan ilman kyyneliä (voit halutessasi lukaista täältä http://marjaananmaja.blogspot.fi/2013/02/ruusu-eraalle-aidille.html )

    Joten tsempit ja hatunnosto sulle!

    Ja edellisestä päivityksestäsi: olen samaa mieltäm säilyt terveempänä kun annat kiukkusi tulla ulos! Go girl!

    VastaaPoista
  2. Suuri kiitos Marjaana! Useammin pitäisi omiin tuntemuksiinsa luottaa koska niin monilla virallisillakin tahoilla on omat intressinsä suosituksissaan pelissä. Sinä olit tosi rohkea, kun kieltäydyit rokotuksesta ja pidit pääsi paineen alla. Ai niin, tyttären kommentti, kun tuli eilen kotiin: "se on sitte sun syy, jos mä kuolen syöpään!" :) Syyllisyys karisi, kun heitto oli niin absurdi. Ainakin teen parhaani lasten parasta ajatellen.

    VastaaPoista
  3. Lähdetään siitä, etä alunperin rokote sana on tarkoittanut marjaa:http://en.wikipedia.org/wiki/Vaccinium


    Luonnosta saamme siis parhaat "rokotteet": ei enemmän tai vähemmän myrkyllisistä ruiskuista.


    Ota rokote tai älä ota - minua ei juuri edes kiinnosta. Tämän artikkelin tarkoitus onkin ainoastaan tuoda esille asian toinen puoli koska mielestäni julkisuudessa rokotteista ei puhuta objektiivisesti enkä tähän myöskään itse pyri vaan tarkoituksellisesti esitän asian varjopuolen.


    Olisi suotavaa jos viranomaisemme siis pystyisivät käsittelemään asian kaikkia puolia, ettei tapahtuisi tällaista kahtiajakoa tämän(kin) asian kanssa.

    https://www.facebook.com/notes/henri-markku-mikael-lentonen/rokotteiden-toinen-puoli/551627928258681

    VastaaPoista